Φοντάν με σοκολάτα

Δόσεις:
1+1/2 του κιλού κάστανα
1/2 του κιλού καρύδια ψύχα,
το χυμό ενός πορτοκαλιού ή λίγο ανθόνερο ή κονιάκ
Μια κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα κοπανισμένα
100 γραμ. σοκολάτα σκουλικάκι και
70 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (χύμα)
ζάχαρη οση χρειάζεται για γίνει γλυκό το μείγμα.

Εκτέλεσις:
Βράζουμε τα κάστανα που καθαρίζουμε & τα βάζουμε σε μια λεκάνη, τα λιώνουμε πολύ καλά, ρίχνουμε το καρύδι κοπανισμένο, την ζάχαρη, τα κανελογαρύφαλα , το χυμό της αρεσκείας μας και τα ανακατατεύουμε όλα και κατόπιν τα πλάθουμε σε στρογγυλές μπαλίτσες μετρίου μεγέθους.
Τα βουτάμε στην λιωμένη κουβερτούρα και από εκεί στην σοκολάτα σκουλικάκι.
Προσέχουμε να πάρουν παντού από σοκολάτα και τα τοποθετούμε σ'ένα λαδόχαρτο ή ταψί.
Τ'αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε φουντανέρα.
 

Καλή συμπεριφορά - Εισαγωγή

Η διάθεσις, το χαμόγελο = χαρά της ζωής
Η καλή συμπεριφορά δεν εξαρτάτε μόνο από το να ξέρει κανείς ωρισμένους κανόνες ενός οποιουδήποτε βιβλίου που γράφει κάτι σχετικά.
Πρέπει να έχουμε & μερικά ψυχικά χαρίσματα, αλλά & ψυχικές καταστάσεις μεταξύ των οποίων το ποιο σπουδαίο ρόλο παίζει η καλή διάθεσις, το κέφι. Ένα δε ελάττωμα που δυστυχώς έχουμε εμείς οι Έλληνες είναι η κακώς εννοούμενη σοβαρώτης η οποία μας διακρίνει & η οποία πολλές φορές είναι γελοία.
Ο άνθρωπος που θέλει να είναι ευχάριστος στον εαυτό του θα πρέπει & στους άλλους να δείχνει χαμογελαστός & καλόκαρδος. Η χαρούμενη διάθεσις είναι θείο δώρο που τραβάει τον άλλον ενώ αντίθετα η ακεφιά & μελανχολία τον απομακρύνει. Βέβαια υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να μην έχουμε τίποτα από τα παραπάνω που είπαμε.
Πρέπει όμως να αντιδρούμε στις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις & να πως:
Θα βάλουμε ως σκοπό μας το πρωί που σηκωνόμαστε με ένα τραγουδάκι & να λέμε στον εαυτό μας "είμαι καλά, είμαι ευχαριστημένη, έχω θέληση" & συνέχεια πάλι τραγούδι.
Οι Αμερικανοί που είναι από τους ποιο προηγμένους λαούς χρησιμοποιούν (το γελάστε παρακαλώ).
Έχεται λοιπόν καλή διάθεση & μέσα & έξω από το σπίτι και θα δείτε πως όλα θα πάνε καλά. Αντιδράστε στην κακοκεφιά θα κερδίσεται περισσότερα παρά αν την αφήσεται & σας κυριεύσει. Όταν βγένεται έξω στον δρόμο, όταν πηγένεται κάπου σε ένα κέντρο, σε σπίτι, σε δουλειά, σε μια συγκέντρωση αφήστε καταμερος όλες τις έγνοιες, τις κακές σκέψεις, τις φροντίδες που θα σας κάνουν να ζαρώνεται. Προσπαθείται πάντα να έχεται κέφι να είσαστε ευχάριστες για να σας αγαπούν και οι δικοί σας αλλά και οι γύρω σας.

Βασιλική Οικοκυρική Σχολή Αλεξανδρούπολης 1960-1961

Κουλουράκια Πασχαλινά

Δόσεις
1 οκά αλεύρι
100 δράμια ζάχαρη
60 δράμια βούτυρο
60 δράμια γάλα
3 αυγά
7,5 δράμια αμμωνία
και για άρωμα λίγη βανίλια ή φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Εκτέλεσις
Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το γάλα με την αμμωνία, τ' αυγά, την βανίλια και τ' ανακατατεύουμε όλα πολύ καλά και κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο τ΄αλεύρι όσπου η ζύμη μας να γίνει σφικτή. Πλάθουμε τα κουλούρια σε σχήματα που θέλουμε, τα βάζουμε σε βουτυρομένες λαμαρίνες , τα αλείφουμε με αυγό και τα στέλνουμε στο φούρνο.

 

Κυδώνι γλυκό

Αναλογίες
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα
1 κιλό ζάχαρι
2 κιλά λεμόνια
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα για άρωμα
3 ποτήρια νερό
Εκτέλεσις
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με πολύ νερό και χυμό λεμονιού τα κόβουμε σύμφωνα με το γούστο μας και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την ανάλογη ζάχαρη, το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει.
Πρέπει να βράσει αρκετά έως ότου δέσει το σιρόπι και βράσει το κυδώνι. Στο τέλος ρίχνουμε την αρμπαρόριζα και μισό λεμόνι στημένο, το αφήνουμε να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε βάζα.
Εάν θέλουμε μπορούμε να βάζουμε με λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα.
Εάν τα κυδώνια μας είναι τρυφερά γίνεται το γλυκό με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή, βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να βράσουν αρκετά (να μισοδέσει το σιρόπι) και κατόπιν ρίχνουμε τα κυδώνια. ΄
Το χρώμα του γλυκού εξαρτάται από το σκέπασμα της κατσαρόλας και από την φωτιά. Εάν θέλουμε το γλυκό μας να γίνει σε ανοιχτό χρώμα αφήνουμε την κατσαρόλα ασκέπαστη και βάζουμε δυνατή φωτιά.

Κοπενχάγη

Δόσεις
100 δράμια αμυγδαλόψιχα
80-100 δράμια βούτυρο
50 δράμια αλεύρι
βανίλια ή κανέλα κοπανισμένη
10 αυγά
300 δράμια φύλλα
100 δράμια ζάχαρι και
για σιρόπι 300 δράμια ζάχαρι , 150 δράμια νερό, μισό λεμόνι

Εκτέλεσις
Σ' ένα μέτριο ταψί στρώνουμε το μισό φύλλο βουτυρωμένο κι' ετοιμάζουμε την γέμιση ως εξής:
Σε μία λεκάνη ή ταψί ρίχνουμε τ΄ αμύγδαλα κοπανισμένα, τ' αλεύρι, την κανέλλα ή την βανίλια, την ζάχαρι κι' αφού τ' ανακατέψουμε καλά όλα μαζί τα ρίχνουμε λίγα λίγα στα κτυπημένα
είδος μαρέγκας αυγά, ρίχνουμε το βούτυρο διαλυμένο ή ασπρισμένο καλά κι αφού πάρει φέρουμε 2-3 βόλτες κοφτές το μείγμα το ρίχνουμε στο ταψί με τα βουτυρωμένα φύλλα, έπειτα σκεπάζουμε αυτήν με το υπόλοιπον φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Το χαράζουμε σε λουρίδες τις οποίες χωρίζουμε σε μερίδες. Το ψιχαλίζουμε με λίγο νερό ώστε κατά το ψήσιμο να μην τρίβεται.
Ψήνεται σε μέτριο φούρνο 45 λεπτά έως 1 ώρα.
Όταν ψηθή το σιροπιάζουμε αμέσως με χλιαρό σιρόπι, το οποίον ετοιμάζουμε ως εξής:
300 δράμια ζάχαρι και 150 δράμια νερό τα οποία θέτουμε σε κατσαρόλα και βράζουν αρκετή ώρα, στίβουμε το μισό λεμόνι, ρίχνουμε και την φλούδα για να παρει μυρουδιά, κι' αφού έλθουν στην πυκνότητα που θέλουμε το κατεβάζουμε και το χρησιμοποιούμε στο γλυκό που έχουμε.
Παρατηρήσεις
Σε ορισμένες συνταγές όταν έχουμε στο γλυκό μας ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα δεν χρησιμοποιούμε πολύ μπέκιν-πάουτερ.
Επίσης όταν το γλυκό είναι καυτό δεν ρίχνουμε αμέσως καυτό σιρόπι διότι ζυμαριάζει. Αλλά πρέπει το γλυκό να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο ή το αντίθετο.

Φρυγανιές

Παίρνουμε μια φραντζόλα ψωμί καλής ποιότητος το κόβουμε σε φέτες, πάχος ενός δακτύλου. Καθαρίζουμε τις φέτες εξωτερικά από την κόρα και τις μουσκεύουμε σε γάλα. Βάζουμε στην φωτιά ένα τηγάνι με πολύ βούτυρο κι όταν κάψη περνούμε ελαφρά από τ΄αυγά τις φέτες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι να ροδίσουν.
Ψήνοντας σιγά-σιγά ετοιμάζουμε ένα σιρόπι πυκτό μια οκά ζάχαρη και 300δράμ. νερό, σερβίρουμε τις φρυγανιές ζεστές και το σιρόπι κρύο και τις πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη.