Μελισσοκομία - Βιολογία



Βασίλισσα
Η βασίλισσα γίνεται από το ίδιο αυγό που γίνεται και η εργάτρια με την διαφορά ότι το αυγό αυτό τοποθετείται μέσα σε μεγάλα κελιά (βασιλικά κελιά). Η βασίλισσα ξεχωρίζει από τις εργάτριες με το σώμα της που είναι μεγαλύτερο και τα φτερά της που είναι κοντά. Η βασίλισσα δεν τρώει μόνη της, αλλά την ταΐζουν οι μέλισσες. Μόνη εργασία της στην κυψέλη είναι να γεννά αυγά.

Εργάτριες
Μόλις γεννηθούν καταγίνονται με τις εσωτερικές εργασίες της κυψέλης. Χτίζουν κηρήθρες, ταΐζουν το γόνο, καθαρίζουν τα κελιά, ανανεώνουν τον μολυσμένο αέρα, φρουρούν την είσοδο για τους εχθρούς που μπορούν να μπούνε μέσα. Σε ηλικία 20 ημερών αρχίζουν να πετούν έξω από την κυψέλη και γίνονται νεκταροσυλλέκτριες.

Κηφήνες
Οι κηφήνες είναι τα αρσενικά, ο προορισμός των είναι να γονιμοποιούν την βασίλισσα. Διαφέρουν στο σώμα από τις εργάτριες γιατί είναι χοντροί, γυαλιστεροί, τρώνε για δύο και δεν εργάζονται για κανέναν. Όταν δεν υπάρχει νέκταρ, οι μέλισσες τους διώχνουν από την κυψέλη.

Νέκταρ
Τούτο είναι πολύτιμο, υγρό που μαζεύουν οι μέλισσες από τα άνθη. Περιέχει 80% νερό και 20% ζάχαρη. Το νέκταρ έχει σπουδαίες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η χημική του σύνθεση είναι διαφορετική σε κάθε φυτό. Το νέκταρ άλλα χημικά γνωρίσματα και διαφορετικό τύπο από άνθος σε άνθος. Οι μέλισσες βόσκουν στα άνθη του αυτού είδους και έτσι έχομε γονιμοποίησις.

 


Γύρη
Η γύρη βρίσκεται στους στίμωνες των λουλουδιών και χρειάζεται για την γονιμοποίηση. Οι μέλισσες την πέρνουν ταυτόχρονα με το νέκταρ. Έπειτα με το τρίχωμα των ποδιών της που είναι σαν βούρτσες μαζεύει την γύρη την φέρει στο στόμα της και με σάλιο την φτιάχνει μικρές μπάλες που την τοποθετεί στην λεκάνη των ποδιών της. Η γύρη χρησιμεύει για να τραφεί ο γόνος. Είναι το ψωμί όπως θα λέγαμε των μικρών μελισσών. Η γύρη χρησιμεύει για την γονιμοποίηση των λουλουδιών (άνθεων)

Πρόπολις
Οι μέλισσες παίρνουν την πρόπολη όπως και τη γύρη από τα ριτηνόδη δένδρα ή φυτά. Η πρόπολις είναι αρωματώδης και έχει πικρή γεύση. Οι μέλισσες την χρησιμοποιούν για να επιστρατεύουν τους εχθρούς τους, χρησιμεύει για την κατασκευή βερνικιών.




Εκκρίσεις φυτών και παρασίτων
Τα φυτά ή δένδρα σε εποχή απότομου κρύου διακόπτουν την κυκλοφορία των χυμών και παθαίνουν μελιτώδη έκκριση . Χύνουν υγρά σαν μέλι. Η έκκριση αυτή συλλέγεται με ευχαρίστηση από τις μέλισσες. Τέτοιες εκκρίσεις κάνουν οι φλαμουριές, οι κερασιές κλπ. Έχουμε και εκκρίσεις από παράσιτα. Έχουμε σταγόνες που είναι μέρος από τροφές που δεν εχώνεψαν τα παράσιτα από τις ουσίες που απομυζούν στα πεύκα. Υπάρχει παράσιτο που εκκρίνει αυτή την αχώνευτη ουσία που οι μέλισσες την μαζεύουν με ευχαρίστηση.

Προϊόντα μελισσών μέλι - κερί
Το μέλι : είναι φυτικό προϊόν γιατί γίνεται από το νέκταρ των άνθεων. Είναι όμως και ζωικό διότι για να γίνει μέλι πρέπει να μετασχηματισθεί στο στομάχι των μελισσών. Μέλι που θέλουμε να το ζαχαρώσουμε το ανακατεύουμε με ζαχαρωμένο μέλι. Μέλι που δεν θέλουμε να ζαχαρώσουμε το ρίχνουμε (άγγαρ / άγαρ-άγαρ) είναι θαλάσσιο φυτό και πωλείται στα φαρμακεία, 5 γραμμάρια άγγαρ σε βραστό νερό να λιώσει π.χ. 10 κιλά μέλι - 5 γραμμάρια άγγαρ.
Το κερί: το κερί είναι προιόν της χώνευσης των νεαρών μελισσών, βγαίνει από τους κηρογόνους αδένες. Λιώνει στους 64 βαθμούς. Χρησιμοποιείται για φωτισμό, για την κατασκευή τεχνητών κηρήθρων κλπ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου