Κοπενχάγη

Δόσεις
100 δράμια αμυγδαλόψιχα
80-100 δράμια βούτυρο
50 δράμια αλεύρι
βανίλια ή κανέλα κοπανισμένη
10 αυγά
300 δράμια φύλλα
100 δράμια ζάχαρι και
για σιρόπι 300 δράμια ζάχαρι , 150 δράμια νερό, μισό λεμόνι

Εκτέλεσις
Σ' ένα μέτριο ταψί στρώνουμε το μισό φύλλο βουτυρωμένο κι' ετοιμάζουμε την γέμιση ως εξής:
Σε μία λεκάνη ή ταψί ρίχνουμε τ΄ αμύγδαλα κοπανισμένα, τ' αλεύρι, την κανέλλα ή την βανίλια, την ζάχαρι κι' αφού τ' ανακατέψουμε καλά όλα μαζί τα ρίχνουμε λίγα λίγα στα κτυπημένα
είδος μαρέγκας αυγά, ρίχνουμε το βούτυρο διαλυμένο ή ασπρισμένο καλά κι αφού πάρει φέρουμε 2-3 βόλτες κοφτές το μείγμα το ρίχνουμε στο ταψί με τα βουτυρωμένα φύλλα, έπειτα σκεπάζουμε αυτήν με το υπόλοιπον φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Το χαράζουμε σε λουρίδες τις οποίες χωρίζουμε σε μερίδες. Το ψιχαλίζουμε με λίγο νερό ώστε κατά το ψήσιμο να μην τρίβεται.
Ψήνεται σε μέτριο φούρνο 45 λεπτά έως 1 ώρα.
Όταν ψηθή το σιροπιάζουμε αμέσως με χλιαρό σιρόπι, το οποίον ετοιμάζουμε ως εξής:
300 δράμια ζάχαρι και 150 δράμια νερό τα οποία θέτουμε σε κατσαρόλα και βράζουν αρκετή ώρα, στίβουμε το μισό λεμόνι, ρίχνουμε και την φλούδα για να παρει μυρουδιά, κι' αφού έλθουν στην πυκνότητα που θέλουμε το κατεβάζουμε και το χρησιμοποιούμε στο γλυκό που έχουμε.
Παρατηρήσεις
Σε ορισμένες συνταγές όταν έχουμε στο γλυκό μας ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα δεν χρησιμοποιούμε πολύ μπέκιν-πάουτερ.
Επίσης όταν το γλυκό είναι καυτό δεν ρίχνουμε αμέσως καυτό σιρόπι διότι ζυμαριάζει. Αλλά πρέπει το γλυκό να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο ή το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου